הקדמה
שפע והישרדות קשורים זה לזה בקשר הפוך. הישרדות היא מצב שבו כדי לשרוד עלינו לוותר על דברים שחשובים לנו מצד אחד ולעשות דברים מתוך אילוץ מצד שני. מצב שאין לנו דרך גם להישאר בחיים וגם לעשות בחירות שמיטיבות איתנו. תחושת שפע, לעומת זאת, מגיעה כאשר אנו מרגישים שמה שטוב בשבילנו אפשרי לנו.
מהו שפע
מהו שפע וכיצד אנו יודעים שיש לנו שפע? האם שפע הוא רגש, תחושה או מצב?
בניגוד למה שנהוג לחשוב, שפע הוא בעיקר מצב נפשי, לא פיזי. כאשר אנחנו בחוויה של שפע, מתאפשר לנו לבחור את מה שנכון לנו מתוך כמה אפשרויות. ככל שנכיר יותר אפשרויות, כך תגדל תחושת השפע שלנו. כשאנו חווים את עצמנו בשפע יופיעו בתוכנו רגשות, כמו שמחה, ביטחון, אהבה, קלילות, חופש. חוויית השפע עצמה עוזרת לנו גם למצוא את ריבוי האפשרויות וגם לבחור את הטובה ביותר מתוכן.
הגדרת השפע, מתוך מה שלמדתי, היא: "יש לי כל מה שאני צריך, וכל מה שיש לי אני צריך" . כשאנו בחוויית שפע, אנו חשים שיש לנו כל מה שאנו צריכים, ויש לכך השפעה על הרגשות שלנו ועל הבחירות שלנו. בחצי השני של ההגדרה: "כל מה שיש לי אני צריך" נעסוק בהמשך.
המושגים הבאים קשורים לנושא השפע:
צרכים בסיסיים
צרכים בסיסיים הם כל מה שאנחנו צריכים כדי להתקיים. חלק מהם פיזיים, כמו אוויר, שינה ואוכל, חלקם רגשיים, כמו אהבה, שייכות, ביטחון ומוגנות, ולחלקם נקרא "צרכים רוחניים", כמו הגשמה או ייעוד.
ללא מילוי של הצרכים הבסיסיים שלנו, אנו נחלה בגוף או בנפש. זהו גם ההבדל בין צורך בסיסי לצורך מורחב. אנחנו יכולים לחשוב שאנחנו חייבים משהו, נניח לנסוע לטייל, אבל את מה שנקבל בנסיעה אנחנו יכולים להשיג גם בדרכים אחרות ולכן נסיעה אינה צורך בסיסי.
אנרגיית החיים
לכל אחד מאיתנו יש מנה סופית של אנרגיית חיים. עם האנרגיה הזו פועלים הגוף שלנו, המוח שלנו, ואפילו זרימת הדם שלנו, אשר זקוקה לאנרגיית חיים. כל פעולה שאנו עושים משתמשת באנרגיית החיים שלנו וכל דבר שאנו שואבים ממנו הנאה ממלא אותנו באנרגיית חיים. אנרגיית החיים שלנו היא סופית, ואם אנחנו מתנהלים בחיינו ללא הנאה, היא תלך ותתמעט עד שנגיע אפילו לדיכאון. מילוי מחדש של מאגר אנרגיית החיים שלנו זהו הכרח קריטי והוא באחריותו של כל אדם בוגר.
חופש
חופש הוא היכולת לספק לעצמי את הצרכים הבסיסיים שלי, לחיות לאור האמת שלי, ולפעול למען השליחות שלי. לפיכך מה שמעניק תחושת חופש עבור כל אדם הינו שונה בתכלית. האמת האישית של כל אחד מאיתנו שונה ואופן ההגשמה שונה, אך המהות היא אותה מהות.
חוויית השפע ואפשרויות הבחירה קשורות לתחושת החופש. כדי לחוש שפע, אני צריכה להרגיש שיש לי חופש לבחור לפי מה שנכון לי.
כשאני בשפע, זה אומר שיש הרבה דרכים שבהן אני יכולה לספק את הצרכים הבסיסיים שלי: לישון לפי הצורך שלי, לאכול לפי הצורך ועוד. זה אומר גם שיש לי חופש לחיות לפי האמת שלי, שזהו צורך בסיסי רגשי, ויש לי אפשרות להגשים את השליחות שלי, שזה צורך בסיסי רוחני.
דוגמאות: כשאני בחוויית שפע, פתוחות בפניי הרבה אפשרויות לאכול בדיוק כמה שאני צריכה, וכך גם כשארצה שוב לאכול. כשאני בחוויית שפע יש לי מספיק אפשרויות לייצר לעצמי את השינה שאני צריכה ובדיוק בכמות שאני צריכה, וגם אחר כך, כשאצטרך שוב לישון. כשאני בחוויית שפע, יש לי אפשרויות להשקיע למען ההגשמה שלי.
אם כן, אנו יכולים לראות ששפע הוא קודם כל חוויה, תחושה של האפשרויות שלי.
נניח שחזרתי מהעבודה ומצאתי כיור מלא כלים ואני מאוד עייפה. אם אני חייבת להדיח אותם מיד, אין לי לא תחושת חופש ולא חוויית שפע. כשיש לי תחושת שפע, יהיו לי אופציות שביניהן גם אחת שתאפשר לי ללכת לנוח ואז, עם יותר כוחות, להדיח את הכלים. בחוויית שפע אחוש שיש מספיק אפשרויות, חופש ומקום לכל הצרכים שלי.
לפעמים אנחנו מרגישים שהכוחות שלנו נגמרים ואנו צריכים הפסקה. אם אמצא את האפשרות לבחור לעשות הפסקה ולהתמלא בכוחות ואז להמשיך, ארגיש שפע.
אדם עם חוויית שפע מודע לאפשרויות השונות שעומדות לרשותו. אם לא מצא את זו שמתאימה לו, הוא יעשה מהלך כדי למצוא את מה שמתאים לו, ויוכל להתאים את פעולותיו לצרכיו ובכך גם לשמור על בריאותו וגם לעשות את הדברים באופן שימלא אותו באנרגיית חיים.
זוהי המשמעות של החלק הראשון של הגדרת השפע: "יש לי כל מה שאני צריך" ולכן יש לי גם את האופציה שנכונה לי. חוויית השפע מאפשרת לי להרגיש שיש לי את מה שנכון לי, ומה שתמיד נכון לי זה לשמר את אנרגיית החיים שלי.
אפשר לראות שמצב השפע שלנו קשור קשר אמיץ בתחושת החופש והיכולת לבחור כיצד לחיות את חיינו. עם זאת, נראה שבקרב אנשים רבים תחושת השפע תלויה בהכרח במציאות החיצונית.
מהו ההפך משפע
ההפך משפע, לפי ההגדרה לעיל, הוא "אין לי כל מה שאני צריך". משמע, אין אפשרות בחיים שלי שיהיה מקום לצרכים הבסיסיים שלי, לאמת שלי או לשליחות שלי.
כשאין מקום לצרכים הבסיסיים שלי עלולות להופיע מחלות פיזיות או נפשיות. כשאין מקום לאמת שלי בחיי, סביר שתופיע חרדה. כשאין מקום לשליחות שלי, זה אומר שאין לי דרך להגיע לחוויית הגשמה וסיפוק, לכן אאבד מהאנרגיות שלי ויש סבירות שאיקלע לדכדוך או אפילו אלקה בדיכאון.
איך נוצר המצב הזה? למה אין לי כל מה שאני צריך?
הבסיס לחוויה שאין לי כל מה שאני צריך נוצר מסיבות שונות: "לא מגיע לי", "אין מספיק לכולם", "העולם מתאכזר אלינו", "מה שאני צריך לא קיים" ועוד. כולם מצבים רגשיים שחוסמים לנו את האפשרות לחוות שפע.
משמעות הדברים היא שאין לי חוויית שפע בגלל תפיסות העולם שלי. תפיסות העולם שלי, אם כן, מגבילות גם את החופש שלי וגם את האפשרות למצוא את האפשרות שתתאים לי ולייצר לי חוויית שפע.
"כל מה שיש לי אני צריך"
החלק השני של הגדרת השפע אומר: "כל מה שיש לי אני צריך". ומה עם הדברים שיש לי ומפריעים לי?
אם זו הגדרת השפע, זה אומר שחשוב להרגיש את התועלת גם במה שיש לנו בחיים, אבל פעמים רבות נחווה כהפרעה. מי שמשתמש בקשיים שיש בחייו לשם התפתחות יודע שהקושי אינו מיותר, אלא תורם לו בדרכו המיוחדת ולכן הוא צריך אותו.
ככלל, סבל הוא בדרך כלל המקום שבו אנו מתנגשים ומתנגדים לקשיים, במקום לחקור אותם ולהתפתח בזכותם. כך נשללת מאיתנו האפשרות לחוש ולהבין את חשיבות הקשיים ואנו מאבדים את חוויית השפע. מי שחי בתחושת שפע מייצר ערך מכל מה שיש לו ואז גם אינו חש מותקף כשמגיעים קשיים לחייו.
מהי הישרדות
אנו חיים בהישרדות כשאנו חשים שאין לנו את האפשרות למלא את הצרכים הבסיסיים שלנו. במצבי הישרדות אנו מוצאים את עצמנו במתח ולחץ שאינם בריאים לנו. במצבים הללו הגוף מפריש הורמוני דחק ואלו משפיעים על הבלוטות ההורמונליות האחרות ומשדרות לגוף מצב סכנה. זו הסיבה שמתח הוא גורם מרכזי של מחלות שונות.
אנו בהישרדות כשאנו נאלצים או מאמינים שאנחנו חייבים להשקיע את הכוחות והזמן שלנו בדברים שאינם מחוברים לאמת שלנו או כשאיננו נותנים מקום להגשמה שלנו. כל מה שאינו מוגדר "שפע" בחיינו, מנצל את אנרגיית החיים שלנו ולא ממלא את מאגר האנרגיה בחזרה. זהו מעגל קסמים שמחליש אותנו שוב ושוב.
גם קושי שאנו מתנגדים לו, במקום לראות בו אפשרות צמיחה, מייצר חוויית הישרדות בעוד שאם נקבל את הקושי ונשתמש בו לטובתנו, נוכל להרגיש שההזדמנות שנוצרה היא בעצם שפע.
היכן אנחנו נמצאים
עצרו רגע ושאלו את עצמכם, האם אתם חיים בשפע או בהישרדות?
שאלה חשובה נוספת היא: האם יש לכם אפשרות להרגיש משהו אחר, חוץ משפע והישרדות?
אנחנו יכולים לחיות בחוויית שפע או הישרדות באופן טוטאלי או לחיות בכל אחת משתי האפשרויות בחלק מהמצבים בחיינו. במקומות מסוימים, נחווה שפע ובמקומות אחרים – הישרדות. בכל נושא נרגיש שאנו או בשפע או בהישרדות. מה שאומר שיש לנו אפשרות להרגיש שפע בצורה חלקית.
דוגמאות: אנו יכולים להרגיש בשפע כשאנחנו בחברת בני המשפחה שלנו ובהישרדות בעבודה או ההפך – בשפע בעבודה ובהישרדות בבית; בשפע עם החברות שלי ובהישרדות במשפחה של בן זוגי; בשפע במשפחה של בן זוגי ובהישרדות במשפחה שלי וכך בעוד מקומות ומצבים.
המקומות בחיינו, שבהם כשאנחנו צריכים משהו אנו חווים את הלגיטימציה לבחור במה שנכון לנו, ושיש הרבה דרכים שפתוחות לפנינו – זוהי חוויית שפע.
לכל אחד מאיתנו חשוב לברר מה הם המקומות בחיים שבהם הוא חווה שפע. כלומר, ששם יש לנו מרחב שבו אנחנו יכולים לחיות כמו שנכון לנו, ושיש לנו אפשרויות לבחור כך שנוכל להיות נאמנים לאמת שלנו, והיכן לא.
זכרו, היכולת להבחין בדרכי פעולה רבות היא מיומנות נרכשת המקדמת את תחושת השפע שלנו.
המעבר מהישרדות לשפע
האם יש אדם שמעדיף לחיות בהישרדות או למה כל כך הרבה אנשים חיים בהישרדות?
יש אנשים שמאמינים שהם חיים בהישרדות כי אין להם ברירה אחרת, אבל בהרבה מאוד מצבים זוהי פשוט בחירה מתוך חוסר ידיעה או בגלל העברה מדורות קודמים שהפכה להרגל, ולא בגלל חוסר אפשרות.
אם כך, למה בעצם אנחנו לא מעבירים את עצמנו לשפע מיד?
ראשית, רובנו גדלנו בסביבה שבה אנשים חיו בתחושת הישרדות, זה מה שאנו מכירים וזה נראה לנו טבעי. בנוסף, לימדו אותנו ששפע הוא מצב פיזי, חומרי, ואם איננו במצב זה, לא נחוש שפע.
מהו האתגר במעבר מהישרדות לשפע?
האתגר שטמון במעבר מהישרדות לשפע מעניין ולעתים מפתיע. לאמיתו של דבר, רוב האנשים מפיקים רווחים שונים ממצבי הישרדות. למשל, הם רשאים להתלונן מבוקר עד ערב כמה רע להם או לנדב אנשים שיעזרו להם (מי יעזור לנו אם אנחנו במצב של שפע?), הם מרגישים מסכנים ופטורים מהצורך להתאמץ, הם מקבלים תשומת לב והקשבה ועוד.
אבל את רוב הדברים שאנו רוצים ניתן להשיג במצב של שפע, ופחות במצב הישרדות: אנו נשיג קשר אישי טוב יותר אם רק נשתף אחרים בתחושות שלנו ובטח אם נשתף במה שטוב לנו – זה יעצים ויעודד גם את השומעים; יהיה הרבה יותר קל לאנשים לעזור לנו מתוך חוויה של שמחה; תשומת לב רבה יותר נקבל בעזרת חיוכים ואנרגיית חיים גבוהה, שכן האיכויות הללו מושכות אנשים להצטרף אלינו ואפילו ממגנטות אותם אלינו.
כלים שיעזרו לנו לחיות בשפע
- בחירה בשפע. הבחירות שלנו מכוונות את הנפש לאן שאנחנו רוצים שתוביל אותנו.
- עדינות. הנפש שלנו יודעת לעזור לנו להגיע לאן שנבקש. מהלך זה צריך לקרות באופן הדרגתי שלא יזיק לנו ולכך משמשת העדינות. זכרו, אנחנו סופיים וגם לנפש שלנו יש גבולות שלא כדאי לעקוף.
- ניקוי. כשאנחנו מבקשים משהו מהנפש, התהליך יתחיל בניקוי באופן טבעי וייתכן שבהתחלה רק נרגיש את ההפך. למשל, אם אנחנו מרגישים לא ראויים, תחושה שמונעת מאיתנו לחוות שפע, בדרך לניקוי התחושה, אנו עלולים לפגוש עצב גדול. זה חלק מתהליך הניקוי והידיעה שזה חלק מהדרך עוזרת להתמודד עם מה שמופיע.
- פערים. כשאנחנו שמים כוונה, כמו להיות בשפע, הפער בין מה שביקשנו להיכן שאנו נמצאים יופיע יותר במודעות שלנו. חוויית הפער הזה עלולה להיות קשה, מעציבה, מתסכלת ועוד. הידיעה שזה חלק מהתהליך יכולה לעזור לנו במעבר לשפע.
- נשימות עמוקות. כדי שהנפש תוכל להמשיך לקדם אותנו למטרה, חשוב שבכל פעם שנחווה את הפער בין מה שביקשנו למציאות נעצור לנשום נשימות עמוקות לבטן התחתונה, ואז ישתחרר לפחות חלק מהמתח שנוצר במפגש עם הפער.
- חמלה. כלי נוסף שיעזור לנו להכיל את הפער ולהתחיל לצמצם אותו הוא החמלה. החמלה היא כלי נפלא במצבים רבים וניתן לשמוע עליה עוד בהרצאה שנתתי ובמאמר שכתבתי. החומרים הללו נמצאים באתר שלי.
- ניהול אפשרויות. דבר נוסף שחשוב מאוד לחוויית השפע הוא ללמוד לחשוף עוד אפשרויות במצב מסוים ולנהל אותן לטובתנו.
ניהול אפשרויות
לפני כל פעולה שבה אנו רוצים לחוות שפע, כדאי שנעצור ונבדוק אילו אפשרויות יש לנו בנושא. להלן סוגים שונים של אפשרויות.
אפשרויות שקשורות לפרטים: בעולם החומר שבו אנחנו חיים הכל בנוי מפרטים. בניגוד לעולם הרוח, שבו הכל אחד (זהו נושא נפרד שלא כאן המקום לעסוק בו), במציאות שלנו הפרטים הם נפרדים ועומדים בפני עצמם. כתוצאה של המבנה הזה, ניתן ליצור צירופים רבים של הפרטים שקשורים לנושא מסוים וכל צירוף כזה הוא אפשרות.
דוגמה: כאשר מתכוננים ליציאת ילד לגן, יש מי שמכין לו אוכל ויש מי שמעיר אותו; יש מי שמנהל איתו את הבוקר ויש מי שנבחר לקחת אותו לגן. מובן שניתן לפרק את הפעילויות הללו יותר ואפשר גם לשנות את סדר הפעולות ואת הזמנים שלהן.
לפעמים כמות הפרטים עצמה כבר מייצרת לנו חוויית עומס, אבל אם נתיידד עם רעיון הפרטים, ייווצר לנו מרחב שבו יש המון אפשרויות לבחור ולהתנהל בעזרתן באופן נוח ונעים יותר.
לפני כל פעולה, כדאי לעצור לרגע כדי לראות אילו פרטים מעורבים בעניין וכיצד עדיף לנו לארגן אותה. מובן שהתנהלות כזו עוזרת לנו גם להוסיף אחרים לתהליך שיצרנו, מכיוון שהתהליך כבר מפורק ויותר קל לחלק אותו לאנשים שונים.
אפשרויות נוספות שכדאי לנו להביא בחשבון הן אלו שאיננו רוצים לבחור בהן. הוספת האפשרויות הללו לרשימה מייצרת גם היא חוויית שפע, גם כי הבחירה היא מכמות גדולה יותר של אופציות, וגם כי לראות שיש דברים שאנחנו לא בוחרים בהם מעניקה חוויה טובה יותר לגבי אלו שכן בחרנו, וכל זה מחזק את חוויית השפע.
אלמנט נוסף שקשור לאפשרויות שאיננו רוצים בהן הוא הרכבת אפשרויות חדשות. בתוך אלו שאיננו בוחרים בהן, יש פרטים שיעזרו לנו לשפר את האפשרויות שכן מוצאות חן בעינינו, וכך נוכל לייצר בעזרת הפרטים הללו אפשרויות משופרות.
יש תרגיל שיכול לעזור לנו לבחור באפשרות המתאימה לנו ביותר. בתרגיל הזה ניעזר בדמיון. יתרון העבודה עם הדמיון הוא שהיא אינה גוזלת משאבים ולא מייצרת נזק במציאות. ניתן לנסות את כל האפשרויות, ומתוך מה שקורה בזמן הדמיון נוכל להרגיש מהי הדרך הנכונה לנו.
תרגיל:
- הכינו את רשימת האפשרויות לפי מה שנכתב לעיל, כולל אלו שאינכם רוצים.
- עיצמו עיניים ודמיינו אותן אחת-אחת. ייתכן שתצטרכו לנוח במהלך התרגיל.
- בתהליך הדמיון תקבלו מהנפש מידע נוסף על האפשרויות והוא יעזור לכם לדייק את הבחירה שלכם.
ההתעסקות באיסוף האפשרויות והרכבת האפשרות העדיפה עלינו, מחזקות את חוויית השפע וגם את הדיוק.
סיכום
- במצב הישרדות אין לנו חופש למלא את הצרכים הבסיסיים שלנו, לחיות לפי האמת שלנו ולהגשים את עצמנו.
- יש מצבים בחיים שבהם אנו בהישרדות בגלל תנאים שמחוץ לנו, אך פעמים רבות אנו חיים בהישרדות בגלל חוסר הבנה או חוסר בכלים ליצירת שינוי.
- האפשרות לבחור להיות במצב שפע מצויה רוב הזמן בידינו.
- מי שבוחר לעבור ממצב של הישרדות לשפע ייתכן שיחווה את הפער בין המקום שבו הוא נמצא ובין הבקשה שלו. במשך הזמן ילך הפער ויקטן.
- אנחנו יכולים לחוות רמות שונות של הישרדות ושפע בו-בזמן במצבים שונים בחיינו, ולהתקדם בהם בעת ובעונה אחת.
- קבלת קושי כהזדמנות של צמיחה מעבירה אותנו ממצב הישרדות למצב שפע.
אני מזכירה, הגדרת שפע היא "יש לי כל מה שאני צריך וכל מה שיש לי אני צריך".
מידע נוסף שקשור למאמר ונמצא באתרים שלי:
ניהול הצרכים הבסיסיים שלנו, הרצאה, מאמר
ניהול אנרגיית החיים שלנו, הרצאה, מספר מאמרים, התחתון ברשימה הוא הראשון בסדר הקריאה.
אני מזמינה אתכם לבחור בבריאותכם ובאיכות חייכם, ולכוון להכניס שפע לחיים שלכם, גם אם בשלבים, נושא-נושא, בכוונה ברורה להכניס "יותר שפע לחיים שלכם".